integratieve therapie
Doorheen de tijd ontstonden er verschillende therapeutische stromingen, vaak in reactie op de vorige stroming die ‘tekort’ schoot. Elk van die stromingen kent zijn successen en tekorten. Wat voor de éne persoon werkt heeft soms een heel ander effect op de andere, want ieder mens, ieder levensverhaal en elke ervaring is uniek. Tegelijk beweegt ieder uniek verhaal zich op een universeel gedachtengoed en ervaren.
Vanuit dit gegeven ontstond de Integratieve Therapie. Verschillende stromingen worden hierbij samengebracht tot één werkmodel, zonder het unieke karakter van elke aanpak uit het oog te verliezen. Doel is om vanuit deze verschillende visies een rijke, diepe en totale aanpak te verkrijgen.
Voor mij sluit deze manier van werken het meeste aan bij mijn manier van kijken naar de mensen en naar de wereld. Ik ben er van overtuigd dat elk verhaal vanuit verschillende, gelijkwaardige perspectieven benaderd kan worden.
In mijn opleiding aan de Educatieve Academie in Berchem verdiepte ik mij nog meer in deze Integratieve visie en leerde ik hoe de verschillende stromingen in interactie kunnen gebracht worden. Dit heet de Interactionele Vormgeving.
Een therapeutische begeleiding moet aansluiten op de unieke behoeften van de cliënt om werkelijk een effect te kunnen hebben. Vanuit de Interactionele Vormgeving bekijk ik met de cliënt welke aanpak het meest aansluit bij de behoeften op dat moment. Ik baseer me hiervoor op theoretische kaders als de IV-driehoek en de 4 kwadranten (Wilber). Een traject bestaat uit een combinatie van gesprekstherapie en lichaamsgerichte therapie, zowel het individu als het ‘systeem’ waarin hij of zij zich beweegt wordt bekeken, er is aandacht voor de context en voor het grotere geheel.